POVIJEST DRUŠTVA

Hrvatsko kirurško društvo ima dugu povijest kao jedno od najstarijih društava Hrvatskoga liječničkog zbora, iako pod raznim imenima i načinima organizacije. Nakon mnogih povijesnih previranja, u vrijeme Domovinskog rata, na izbornoj skupštini Kirurške sekcije donesena je odluka o osnivanju Hrvatskoga kirurškog društva te je 29.1.1994. u Velikoj dvorani Hrvatskoga liječničkog zbora održana Osnivačka skupština Hrvatskoga kirurškog društva.

I. hrvatski kirurški kongres održan je u Splitu 1994., a tijekom kongresa održana je i sjednica Upravnog odbora društva koja je postavila smjernice daljnjeg rada društva. Dogovoreno je da se nacionalni kongresi održavaju svake četiri godine, a izborne skupštine za vrijeme trajanja kongresa. Važno je istaknuti da je tada donesena odluka o pokretanju Acte Chirurgice Croatice kao službenog časopisa društva, a prvi broj izlazi 2004. Za izdavanje časopisa se u početku brine KBC Split, a od 2008. izdavanje preuzima Klinika za kirurgiju KBC-a Zagreb.

U razdoblju između dva kongresa, uvedena je praksa o održavanju redovitih stručnih sastanaka društva te ojačana međunarodna suradnja.

II. hrvatski kirurški kongres održan je u Zagrebu 1998. Kongres je poprimio međunarodni karakter sudjelovanjem kolega iz drugih država. Na kongresu je ustanovljena Zlatna povelja, posebno priznanje kirurzima koji su cijeli život predano radili u struci, kao priznanje i zahvala za njihov rad i doprinos.

Društvo nakon dva održana kongresa postaje sve aktivnije, kako u radu Hrvatskoga liječničkog zbora, tako i u kreiranju i utvrđivanju smjernica hrvatskoga zdravstvenog sustava.

III. hrvatski kirurški kongres održan je 2002. u Puli. Sada se već radilo o etabliranom nacionalnom kongresu s međunarodnim sudjelovanjem. Jedna od novosti bila je izbor najboljeg specijalizantskog rada, kao dio nastojanja da se podupru i potaknu mladi stručnjaci.

Prvi broj Acte Chirurgice Croatice izlazi 2004. te je svečano promoviran početkom 2005. u Hrvatskom liječničkom zboru uz zasluženu zahvalu prof. dr. sc. Anti Petričeviću i njegovim kolegama u Splitu.

Društvo se trudi proširiti svoje aktivnosti i izvan granica Hrvatske, pa tako ulazi i u članstvo Kirurškog društva srednje Europe čime postaje i suorganizator kongresa koji svake godine ugošćuje jedna od država članica. Za članove društva to je ponudilo mogućnost objavljivanja radova u službenom glasilu spomenutog društva, European Surgery.

IV. hrvatski kirurški kongres održan je 2006. u Zadru. Na njemu po prvi puta sudjeluju sva društva koja se bave kirurškom problematikom. Na izbornoj skupštini je Acta Chirurgica Croatica utemeljena kao nacionalni stručni časopis, a European Surgery kao službeni međunarodni časopis društva.

V. hrvatski kirurški kongres održan je u Dubrovniku 2010. zajedno s III. kongresom kirurga srednje Europe koji je ponudio izuzetno kvalitetan program s jakom međunarodnom suradnjom.

DOSADAŠNJA VODSTVA DRUŠTVA

2006.-2010.
Predsjednik: prof. dr. sc. Božidar Župančić
Dopredsjednici: prof. dr. sc. Mate Majerović, Ante Zvonimir Golem, dr. med.
Tajnici: Tomo Kovač, dr. med., dr. sc. Stjepan Višnjić
Rizničar: dr. sc. Goran Augustin

2002.-2006.
Predsjednik: prof. dr. sc. Božidar Župančić
Dopredsjednici: prof. dr. sc. Ante Petričević, prof. dr. sc. Duje Vukas
Tajnici: prim. Davorin Pikot, dr. med., Ante Zvonimir Golem, dr. med.
Rizničar: Tomo Kovač, dr. med.

1998.-2002.
Predsjednik: prim. dr. sc. Frane Vinko Golem
Dopredsjednici: prof. dr. sc. Božidar Župančić, prim. dr. sc. Damir Kovačić
Tajnici: prim. dr. sc. Dubravko Smuđ, Ante Zvonimir Golem, dr. med.
Rizničar: Tomo Kovač, dr. med.

1994.-1998.
Predsjednik: prim. dr. sc. Frane Vinko Golem
Dopredsjednici: prof. dr. sc. Ante Petričević, prof. dr. sc. Ivo Drešćik
Tajnici: prof. dr. sc. Božidar Župančić, prof. dr. sc. Zdenko Stanec
Rizničar: prim. dr. sc. Dubravko Smuđ